RODO - ochrona danych osobowych

Biznes artykuł sponsorowany
2018-04-16
fot. pixabay
Od 25 maja przedsiębiorcy mają nowe regulacje dotyczące przetwarzania danych osobowych. Do nowych przepisów trzeba się dostosować, bo kary są bardzo wysokie.
Do nowych regulacji będą musiały dostosować się wszystkie podmioty, które zbierają i przetwarzają dane osobowe. Dla obywateli oznacza to korzyści, ale dla przedsiębiorców szereg obowiązków.

Nie należy podchodzić do zmian "a jakoś to będzie", ponieważ nowy organ PUODO (Prezes Urządu Ochrony Danych Osobowych) zastąpi dotychczasowe GIODO, które nie miało możliwości karania w taki sposób jak nowy organ. Koniec z pobłażliwością organów państwowych, ponieważ nowe przepisy pozwalają na nakładanie kar finansowych w kwocie aż do 20 000 000 EUR lub do 4% światowego rocznego obrotu (wyższa kwota).

Firmy, które przestrzegały dotychczasowej ustawy i miały dokumentację muszą ją dostosować do nowych regulacji, a ci który jej nigdy nie zrobili - muszą wdrożyć odpowiednie procedury i dokumentację.

Niektóre firmy są obligatoryjnie zobowiązane do powołania Inspektora Danych Osobowych (ODO), który musi mieć ku temu kwalifikacje i jakieś doświadczenie.
Nowe przepisy mają usunąć fikcję ochrony danych osobowych przez przedsiębiorców i wymuszają ich stosowanie.

Aby zapoznać się z tymi zmianami i wymaganiami warto skorzystać ze szkolenia w tym zakresie.
W Grudziądzu 18 kwietnia firma AdminLEX organizuje takie szkolenie, na które zaprasza w szczególności firmy lokalne. Zapisy na szkolenie z zakresu RODO są otwarte do 17 kwietnia do godziny 14.00. AdminLEX dodatkowo poza szkoleniami oferuje pomoc we wdrożeniu nowych przepisów, a także później w ich stosowaniu.



 
Wasze Opinie i Komentarze
artykuł nie został jeszcze skomentowany, bądź pierwszy...
Twoje-Miasto sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez internautów. Regulamin Forum
opis:
podpis:
kobieta mężczyzna
Powietrze w mieście
bardzo dobre
PM10: 25%
10µg/m3
AVG[godz. 23:00]: airp. Grudziądz
REKLAMA
kiedy 2018-04-28 19:00

kiedy 2018-04-30 18:00

kiedy 2019-01-26 18:00

kiedy 2018-05-14





W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Cookies
email:
hasło:
 
bezpieczne logowanie SSL
zapomniałem hasła | zarejestruj się