„Gęsinowe przysmaki” na Cytadeli
Opis zdjęcia...
Oprócz zwiedzania samej twierdzy w dniu 11 listopada turyści i grudziądzanie będą mieli okazję wziąć udział w „gęsinowym” festynie.
REKLAMA
To właśnie województwo kujawsko-pomorskie słynie z najlepszych pod względem smaku i właściwości odżywczych gatunków gęsi w Polsce – białej kołudzkiej oraz rypińskiej. Potrawy z jednej, jak i drugiej to regionalne przysmaki, do spożywania których zachęca Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego.
Za pośrednictwem akcji „Gęsina na świętego Marcina” Urząd Marszałkowski organizuje w największych miastach województwa cykl festynów i kiermaszów w dniu Narodowego Święta Niepodległości. Podstawowym celem festynów jest przybliżenie mieszkańcom województwa i nie tylko idei odrodzenia tradycji obecności gęsiny na polskich stołach.
Podczas trwania festynu na Cytadeli uczestnicy imprezy będą mieli szansę zapoznać się z różnymi potrawami z gęsiny, degustować za niewielką opłatą, a także zakupić inne produkty regionalne pochodzące z terenu województwa kujawsko-pomorskiego. Poza tym zorganizowane zostaną liczne konkursy dotyczące gęsiny oraz akcje edukacyjne, mające na celu podniesienie umiejętności kulinarnych mieszkańców regionu.
Nowością tegorocznej edycji jest możliwość zakupu gęsiny i przetworów z gęsiny podczas trwania festynów oraz zamówienia gęsi przez telefon.
Źródło: Informacja turystyczna
NK
Za pośrednictwem akcji „Gęsina na świętego Marcina” Urząd Marszałkowski organizuje w największych miastach województwa cykl festynów i kiermaszów w dniu Narodowego Święta Niepodległości. Podstawowym celem festynów jest przybliżenie mieszkańcom województwa i nie tylko idei odrodzenia tradycji obecności gęsiny na polskich stołach.
Podczas trwania festynu na Cytadeli uczestnicy imprezy będą mieli szansę zapoznać się z różnymi potrawami z gęsiny, degustować za niewielką opłatą, a także zakupić inne produkty regionalne pochodzące z terenu województwa kujawsko-pomorskiego. Poza tym zorganizowane zostaną liczne konkursy dotyczące gęsiny oraz akcje edukacyjne, mające na celu podniesienie umiejętności kulinarnych mieszkańców regionu.
Nowością tegorocznej edycji jest możliwość zakupu gęsiny i przetworów z gęsiny podczas trwania festynów oraz zamówienia gęsi przez telefon.
Źródło: Informacja turystyczna
NK
PRZECZYTAJ JESZCZE