W Grudziądzu powstanie nowy zakład produkcyjny
W Grudziądzu powstanie nowy zakład produkcyjny
Już jesienią br. około 300 mieszkańców naszego miasta będzie chciała zatrudnić gdańska firma, specjalizująca się w przetwórstwie rybnym, w szczególności w produkcji łososia norweskiego.
REKLAMA
Przez kilka ostatnich miesięcy firma przygotowywała się do budowy przetwórni rybnej w naszym mieście.
Szczegółowe plany firmy zostały przedstawione dziś oficjalnie na spotkaniu w Urzędzie Miasta, w którym udział wzięli Prezydent oraz Wiceprezydent Grudziądza.
Dlaczego Grudziądz...
Do dyspozycji firma posiadała 3 tereny położone w różnych rejonach Polski.
- Wybraliśmy Grudziądz, ponieważ dostrzegliśmy potencjał regionu. Miasto ma także doskonałą lokalizację, można powiedzieć, w każdym kierunku. Surowiec przyjeżdża w ciągu 1 – 1,5 godziny do przetwórni i ryba jest w dalszym ciągu świeża – odpowiada Tomasz Rytlewski, Prezes w/w przedsiębiorstwa rybnego.
Zakład produkcyjny ma zamiar rozpocząć budowę w połowie kwietnia br., natomiast planowane zakończenie budowy przypada na połowę września. Pierwsza produkcja powinna ruszyć już w październiku 2011 roku.
Planowana ilość zatrudnionych osób działu produkcyjnego to 250 – do 300 osób oraz dodatkowa kadra specjalistów ds. produkcji oraz kontroli jakości.
80 % pracowników stanowić będą kobiety.
- Są one dokładniejsze oraz delikatniejsze, przy pracy dotyczącej tak delikatnego produktu, jakim jest łosoś norweski – mówi Tomasz Rytlewski.
Powierzchnia całości zakładu wynosić będzie 5000 m² w pierwszym etapie budowy, docelowo jednak, w ciągu najbliższych 3 lat, zostać ma powiększony 3 razy.

Łosoś norweski
Ewel
Szczegółowe plany firmy zostały przedstawione dziś oficjalnie na spotkaniu w Urzędzie Miasta, w którym udział wzięli Prezydent oraz Wiceprezydent Grudziądza.
Dlaczego Grudziądz...
Do dyspozycji firma posiadała 3 tereny położone w różnych rejonach Polski.
- Wybraliśmy Grudziądz, ponieważ dostrzegliśmy potencjał regionu. Miasto ma także doskonałą lokalizację, można powiedzieć, w każdym kierunku. Surowiec przyjeżdża w ciągu 1 – 1,5 godziny do przetwórni i ryba jest w dalszym ciągu świeża – odpowiada Tomasz Rytlewski, Prezes w/w przedsiębiorstwa rybnego.
Zakład produkcyjny ma zamiar rozpocząć budowę w połowie kwietnia br., natomiast planowane zakończenie budowy przypada na połowę września. Pierwsza produkcja powinna ruszyć już w październiku 2011 roku.
Planowana ilość zatrudnionych osób działu produkcyjnego to 250 – do 300 osób oraz dodatkowa kadra specjalistów ds. produkcji oraz kontroli jakości.
80 % pracowników stanowić będą kobiety.
- Są one dokładniejsze oraz delikatniejsze, przy pracy dotyczącej tak delikatnego produktu, jakim jest łosoś norweski – mówi Tomasz Rytlewski.
Powierzchnia całości zakładu wynosić będzie 5000 m² w pierwszym etapie budowy, docelowo jednak, w ciągu najbliższych 3 lat, zostać ma powiększony 3 razy.

Łosoś norweski
Ewel
PRZECZYTAJ JESZCZE