Znani w Święta: krewetki według przepisu Tobiasza Czechowskiego
Fot. archiwum
Tobiasz Czechowski, przewodniczący grudziądzkiego Klubu Ruch Palikota, tuż przed Świętami sam zakłada kuchenny fartuszek i przygotowuje prawdziwe pyszności. Jedną z jego popisowych potraw są krewetki w cieście.
REKLAMA
Krewetki w cieście według przepisu Tobiasza Czechowskiego są naprawdę łatwe w wykonaniu i podobno smakują wybornie. Chcesz się o tym przekonać i od dawna już szukasz alternatywy dla znudzonego barszczyku z uszkami? Poznaj przepis.
Tobiasz Czechowski przygotowuje krewetki w cieście według przepisu, który zakłada przyrządzenie ciasta z mąki, piwa i mieszanki soli ziołowej, chili w proszku, pieprzu cytrynowego i łyżeczki sody oczyszczonej w odpowiednich proporcjach (niepełna szklanka mąki i po pół łyżeczki każdej z przypraw na 250 gramów krewetek).
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, podlewając przy tym piwem aż do uzyskania dość gęstej, jednolitej masy. Równocześnie przygotujmy garnek z tłuszczem. Pamiętajmy, że krewetki smażymy na głębokim oleju. Jeszcze gorące podajemy z świeżo wykonanym sosem, sporządzonym z mieszaniny majonezu (3 łyżki), jogurtu naturalnego (150 gramów), startej skórki z cytryny, przeciśniętego przez praskę czosnku (wystarczy jeden ząbek) i odrobiny drobno posiekanego koperku.
Smacznego!
Tobiasz Czechowski przygotowuje krewetki w cieście według przepisu, który zakłada przyrządzenie ciasta z mąki, piwa i mieszanki soli ziołowej, chili w proszku, pieprzu cytrynowego i łyżeczki sody oczyszczonej w odpowiednich proporcjach (niepełna szklanka mąki i po pół łyżeczki każdej z przypraw na 250 gramów krewetek).
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, podlewając przy tym piwem aż do uzyskania dość gęstej, jednolitej masy. Równocześnie przygotujmy garnek z tłuszczem. Pamiętajmy, że krewetki smażymy na głębokim oleju. Jeszcze gorące podajemy z świeżo wykonanym sosem, sporządzonym z mieszaniny majonezu (3 łyżki), jogurtu naturalnego (150 gramów), startej skórki z cytryny, przeciśniętego przez praskę czosnku (wystarczy jeden ząbek) i odrobiny drobno posiekanego koperku.
Smacznego!
PRZECZYTAJ JESZCZE